Grübedli Mama Klub

2018 szeptemberétől induló közösségépítő klubunk valami olyasmi, ami már eddig is létezett, csak nem ebben a formában. Az elmúlt 9 év alatt is szinte minden nap alakult „spontán mama klub” a játszószobában a kisasztalok mellett üldögélve az anyaságot és gyermeknevelést érintő aktuális témákról. A hozzánk járó anyukák örömmel és lelkesen osztották meg velünk és egymással örömeiket, a kihívásokat, aggodalmakat, nehézségeket. Szerintem amióta ember, illetve asszony és anya él a földön ez mindig így történt. Nekünk, nőknek, anyáknak, beszélnünk kell arról, ami velünk, a családunkkal, gyermekeinkkel történik, hiszen ha megosztjuk másokkal a tapasztalatainkat, kérdéseinket, akkor tágul a látókörünk. Egy jó beszélgetés segít döntenünk, erősíti magabiztosságunkat, és ha ez a beszélgetés egy támogató közösségben zajlik, akkor fejlődünk. Nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Különösen fontos a valódi, élő emberi kapcsolatokon alapuló beszélgetés, tapasztalatcsere a mai világban, ahol, a virtuális térben ma divat tökéletesnek látszani, a másikat kioktatni és sokszor álhíreket, illetve nem ellenőrzött forrásból származó információt megosztani.

Miért kell ma ennyit beszélnünk az anyaságról? Az asszonyok több ezer éve szülnek gyerekeket, akkor most mi változott?

A többgenerációs család megszűntével ma az anyuka, aki otthon marad a pici gyermekével, nagyon nehéz helyzetben van. Egyedül kell pótolnia egy egész családnyi nőt. Nincs lehetősége, még kiskorában tapasztalnia, hogy milyen, amikor a testvérének vagy a nagynénjének kicsi babája van, hogy azzal hogyan kell bánni, mit szokás vele tenni. A saját gyermeke sokszor az első tapasztalata. Ráadásul híján van annak a sok segítségnek, amit egy együtt élő nagycsaládban a nők, asszonyok egymásnak nyújtottak. A falusi közösségekben ennek hagyománya és szertartásai voltak. Nehézség az is, hogy ahogyan ma élünk és gondolkodunk a gyermekekről, egészen más, mint akár csak 30-50 évvel ezelőtt. A családokban kevesebb gyerek születik és azoknak minden téren a maximumot szeretnénk ma nyújtani. A nagyszülők sokszor még aktív dolgozók, így minden a kisbabához kapcsolódó teendő az édesanyára marad.

Ezt a hiányt pótlandó szeretnénk a Grübedliben szervezett formában helyet biztosítani egy támogató anyai közösségnek.

EZ A GRÜBEDLI MAMA KLUB!

Hogyan zajlik egy találkozás?

Minden hónapban két alkalommal olyan témákról beszélgetünk közösen, amelyek a jelenlévőket leginkább foglalkoztatják. A találkozó elején az adott témát egy kis fejlődéslélektani összefoglalóval vezetjük be. Utána pedig minden résztvevő felteheti saját kérdéseit, illetve megoszthatja tapasztalatait. Ebben a közösségben mindenkinek helye van. Sőt mindenkire szükség van! Rád, ha vannak kérdéseid! És Rád, ha vannak tapasztalataid!

Egy jó közösség önmagát szervezi, olyan, mint a tagjai, él változik, fejlődik.

Mivel tudjuk, hogy az első lépés sosem könnyű, ezért kezdetben az eddigi tapasztalataink alapján teszünk témajavaslatokat:

  • Leválás. Mikor adjam közösségbe? Hogyan csináljam, hogy jól menjen?
  • Dackorszak. Elkerülhető? Hogyan éljem túl, ha nem? Miért van rá szükség?
  • Szobatisztaság. Mikor kezdjem el? Miért nem szabad sürgetni?
  • Testvérféltékenység. Tényleg jó, ha soha nem veszekednek? Elvárhatom, hogy szeressék egymást? Hogy kell jó testvéreket nevelni?
  • Munka vagy család? Összeegyeztethető? Mikor a legjobb visszatérni: Ú j szakma vagy a régi állásom?
  • Mi az anyuka és mi az apuka szerepe a családban? Ki mit tanít meg a gyereknek?
  • Milyen a család rendszere? Hogyan hat a családi klíma a gyermeki fejlődésre. Hogyan tanulnak a gyerekek és kitől mit kell megtanulniuk?

A teljesség igénye nélkül néhány példa, indításnak. Természetesen bármilyen Benneteket érintő téma szóba jöhet.

A Mama klub alkalmakat kezdetben Solmyosiné Hoós Gabriella mentálhigiénés szakember moderálja. Amennyiben a témák azt igénylik, akkor külső szakembereket is meghívunk a klubba.

A klub részvételi díja 1000ft/ alkalom/ fő ha apukával együtt jössz 1500Ft/ alkalom kettőtöknek 🙂
Grübedli Tagsági kártyával 50% kedvezmény.

Ki és hogyan jelentkezhet a klubba?

A klubba bárki jelentkezhet. Nem szükséges, hogy a gyermeked hozzánk járjon! Az alábbi űrlapon tudsz a klubba jelentkezni és felsorolni azokat a témákat, amelyekről szívesen beszélgetnél.

Mikor vannak a klub alkalmak?

Az aktuális időpontokat a programjaink menüpontban találod. A következő alkalomra jelentkezni pedig ITT tudsz.

Rád is szükségünk van!

Szeretettel várunk!