Nálunk járt a gyerekfogorvos, Ti pedig kérdeztetek…

A Közös Kosár klubban vendégünk volt dr. Vincze Nóra gyerekfogorvos és nagyon sok hasznos, érdekes és fontos tudnivalót osztott meg velünk a gyermekkori fogápolásról.

Nóra kedvességét és gyerekek iránti szeretetét sajnos nem tudjuk visszaadni ebben az írásban, azt azok tapasztalták, akik élőben is jelen voltak. Azonban a szakmai tudását összefoglaltuk Nektek.

A beszélgetés során az alábbi témákat jártuk körbe:

A szoptatás hatása a fogazatra és később a fogak minőségére. A fogzás időszaka. Mivel könnyíthetjük? A fogtisztítást mikor kezdjük és mivel?Fogas balesetek…avagy kismotor és társaik. Cumizás és ujjszopás hatásai a fogazatra és a későbbi rendellenességekre

A szoptatás és a fogak összefüggése

Az anyatej kétségtelenül a legfontosabb táplálék a babának, ezt tudjuk. Azonban az talán még kevéssé tudatosult, hogy mennyire fontos az a mozgás, amit a kisbaba a szopáskor végez. Ez ugyanis döntő befolyással van a gyermek arcának, állkapcsának, így a fogazatának az anatómiai fejlődésére.Ha egy kisgyermek nem szopik,hanem cumisüvegből táplálják, – illetve, ha túl sokat cumizik – az rendszerint gótikus, túl magas ívű szájpadlást, ezáltal szűkebb állkapcsot, így a fogak torlódását eredményezi., ami valószínűsíti a későbbi fogszabályozás szükségességét. A nyelvlökéses nyeléshez is ez az út vezet, ami azután később számos logopédiai problémát okoz. A már nem szopizó babák/gyerekek arcfejlődésére a „bamba” pofi a jellemző, az állandóan nyitott száj. Ezek a jelek utalhatnak arra, hogy hiányzott annak idején a szopizás által kiváltott mozgás. Persze ennek akár egy megnagyobbodott orrmandula is lehet az oka. Ezt fontos észrevenni és utána járni, hogy miért nem csukja be a gyermek a száját és nem lélegzik orron keresztül.

Felmerül a kérdés, ha egy kisbaba mégsem tud szopizni, akkor lehet-e és hogyan korrigálni ezt a kiesést? Mi van az anatómiai cumikkal?

Sajnos az anatómiai cumik nem tudják az eredeti szopizás mozgását kiváltani. Természetesen ezt később lehet korrigálni például kisebb 2-3 éves korban orrlégzés tanulással vagy később a Buteyko módszer megtanulásával

Habár a szoptatás az élet első hónapjaiban nagyon fontos a kisbabának, eljön az idő, amikor a szoptatás mellé be kell vezetni azokat az ételeket, amelyeket rágni kell. Ez pedig az első fogacskák kibújásának az ideje. A rágás nélkülözhetetlen az egészséges fogazat és arc fejlődéséhez.

Furcsának tűnhet, de igaz:a rágás az, ami megkönnyíti a fogzást! A pépesítés pedig elhúzódó fogzáshoz vezet.

Természet anyánk mutatja nekünk az utat ahhoz, hogy tudjuk, mikor mire van szüksége a kisbabánknak. Manapság túlsúlyban vannak azok a gyermekgondozási, nevelési trendek, amelyek szeretnék minden erőfeszítéstől és nehézségtől megkímélni a gyermekeket. Ez pedig ártalmas, nem csak a gyermek testi, de egyébként lelki egészségére is.

A csontok növekedéséhez – és a fog is csont – nagyon fontos a mechanikai behatás. Ez a fogak esetében a rágást jelenti, mégpedig onnantól, amikor megjelentek. Nagyon fontos, hogy a babák minél hamarabb rágni kezdjenek!

Honnan tudom, hogy mikor adhatok biztonságosan szilárdabb ételt a babám szájába?

Ez az idő akkor jön el, amikor a baba biztonságosan tud nyelni.Azaz az édesanyának ezt apránként ki kell tapasztalnia. Természetesen ilyenkor még nem a szilárd tápláléktól fog a baba jól lakni, de fontos, hogy a rágó mozdulatokat már gyakorolja, mert ezáltal erősödnek azok az arcizmok, amelyek egyébként majd a beszédhez is szükségesek lesznek.

Egyébként ezt az igényüket maguk a babák is jelzik, hiszen igyekeznek mindent a szájukba tömködni és rágicsálni. Nagyon hasznosak a különféle erre a célra gyártott rágókák. Különösen azok, amelyek kis nyéllel vannak ellátva, hiszen ezek már egy fogkefére hasonlítanak, így tulajdonképpen már ebben az időszakban „bevezetjük” a fogmosás gyakorlatát.Hiszen később majd a fogkefe is ehhez a rágókához lesz hasonlatos, nem egy idegen új dolog lesz a baba szájában, hanem egy ismerős régi.

A fogzás időszakát tehát a rágással lehet rövidíteni és könnyíteni, de azért vannak a rágókán és az imán kívül más segítségek is. A rágókán kívül az etetőháló egy hasznos segítség még. Gyógyszertárban kapható szerekből is rendelkezésre áll többféle. A homeopátiás szerek közül mono- vagy komplex szereket lehet jó hatékonysággal alkalmazni. Mono szerek esetén érdemes homeopátiás orvost felkeresni , mert ezek a szerek akkor hatékonyak, ha kifejezetten az adott gyermek fogzási tüneteire választja ki őket az orvos.A komplex szerek nagyobb eséllyel segítenek. A Viburcol kúp például mivel könnyen felszívódik, hamar adhat megnyugvást.

A borostyán nyakláncok is nagy népszerűségnek örvendenek. Itt két dolgot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy ez akkor hatékony, ha csak pár órát viseli a gyermek naponta. A másik pedig a fulladás veszély. Olyan nyakláncot érdemes választani, amelyen a kis bogyók külön vannak csomózva, hogy ha elszakad, akkor ne az összes bogyót nyelhesse le a gyerkőc. A fluorit kristályt is érdemes kipróbálni.

Akinek már van foga, azt bizony tisztítani kell!

Az első fogak megjelenésénél még elég lehet az ujjra húzható kis szilikon fogkefe. Aztán ahogy a fogak szaporodnak, jó, ha a megfelelő méretű fogkefével is megismerkedik a gyermek. Nem baj, ha játszik vele, rágcsálja. Az azonban fontos, hogy a kisgyermekek még nagyon sokáig nem tudják maguknak helyesen és hatékonyan megmosni a fogukat, ezért azt akár az óvodás kor végéig a szülőnek érdemes felügyelnie, segítenie.

Az esti fogmosás elengedhetetlen, de a napi többszöri, étkezések utáni az igazi. És ez bizony érinti az esti cicizés utáni fogmosást is. Manapság nem ritka, hogy egy kisgyermek már szinte az összes foggal rendelkezik, de este elalváshoz vagy az éjjeli megnyugváshoz még cicizik. Habár az anyatej önmagában nem rontja a fogakat, azonban, ha egy kisgyerek foga éjjel többször is anyatejjel érintkezik, az bizony nem tesz jót. A fogak egészsége szempontjából is az lenne jó gyakorlat, ha az esti szopizás után a fogakat megtisztítanánk. Bizonyos életkor fölött, például,amikor már szilárd táplálékot fogyaszt a gyerek, az lenne célszerű, ha jól lakna a vacsorával,hiszen sokszor az éjjeli szopizás inkább már komfort cicizés. Ahogy a fogakkal már képes „beleharapni” az életbe jó, ha segítünk neki, hogy a cicin kívül már megnyugvási formát találjon, hiszen akkor nem lesz kiszolgáltatva a nyugalma az édesanyja cicijének. Ez egyébként az ő önállóságának, magabiztosságának és az anya-gyerek kapcsolat egészséges fejlődésének is jót tesz.

A fogtisztításhoz manapság számos fogkrém áll rendelkezésünkre, csak győzzünk választani. Mivel általában az ivóvizünk és az étkezési szokásaink által elég fluorid jut a szervezetbe érdemes a fluoridos és a nem fluoridos fogkrémeket felváltva használni, ugyanis a túlzott fluorid bevitel a csontfogak foltosságát eredményezi.

A fogorvost pedig a gyermek 2-3 éves kora körül először felkeresni, hogy hozzászokjon, megismerkedjen ezzel is.

Ha már megnyugtatás, akkor mi a helyzet a cumival és az ujjszopással?

A fent említett későbbi szájpadlás torzulások miatt igazából sem a túlzásban vitt cumizás sem az ujjszopás nem kívánatos.DE! fontos tudnunk, hogy a kisbabának szüksége van arra, hogy valamilyen önmegnyugtató módszert alkalmazzon. Ha szerencsénk van, akkor ez egy finom puha plüsstárgy vagy takaró lesz. Azonban nem elkerülhető a cumi az ujjszopás pedig végképp. A cumival kicsit könnyebb helyzetben vagyunk, mert azt idővel tudjuk kontrollálni és amint növekszik a baba rászoktathatjuk, hogy tényleg csak a megnyugváshoz vagy elalváshoz használja. Az ujjszopásról és egyébként a cumizásról való leszoktatáshoz is vannak erre alkalmas eszközök, amelyek hasonlatosak a bokszolók fogvédőjéhez… Itt is fontos, hogy próbáljunk alternatív megnyugvási lehetőséget mutatni, később esetleg tanítani a gyerekeknek. És persze, mint minden változásnál, változtatásnál a fokozatosság elve követendő.

Amitől rettegünk a fogvesztéssel járó balesetek…

A leggyakrabban a gyerekek 2-3 éves koruk körül illetve kisiskolás korukban szenvednek fogvesztéssel járó balesetet. 2-3 éves koruk körül ugyan az ügyességük, energiájuk már megvan, azonban a mozgáskoordinációjuk és a veszélyérzetük még sokszor nincs. Kisiskolás korban pedig a sportbelesetek a jellemzőek.

Mit tegyünk, ha mégiscsak megtörténik a baj és kiröpül a gyermek foga a szájából?

Természetesen a fogorvost vagy akár ügyeletet minél hamarabb fel kell keresni. Tejfogak esetén előfordul, hogy a kiesett fogat vissza lehet ültetni. Ehhez arra van szükség, hogy megtaláljuk a kiesett fogat. Nagyon fontos, hogy ne fertőtlenítsük, azonban tartsuk nedvesen.Egy kis üvegcsébe akár a gyerek nyálában, akár egy kis tejben vigyünk magunkkal a fogorvoshoz. Természetesen függ a sérülés nagyságától, hogy mit lehet tenni, és ezt az eljárást csak a beleset után néhány óráig lehet alkalmazni.

A fent leírtakon kívül még számos egyéni kérdésre is válaszolt Nóra, de ebbe a cikkbe most ennyi fért bele.

Aki kedvet kapott, hogy bejelentkezzen gyermekével Nórához egy fogászati vizsgálatra az Angyalföldön az ABIDENT FOGÁSZAT -nál megteheti.

Habár a fontos információkat átadja ez az írás, azért az az igazi, amikor a beszélgetést együtt éljük át, közösségben! Minden hónapban van Közös Kosár klub, bármikor csatlakozhatsz hozzánk! Ilyesmi hangulatra számíts:

Amennyiben hasznosnak találod a Közös Kosár klubos kezdeményezésünket, kérjük segítsd a munkánkat. Akár úgy, hogy a cikkeinket, eseményeinket megosztod, ajánlod ismerőseiteknek és úgy is, hogy megírod, milyen témákról beszélgetnél szívesen. A témajavaslatokat az info@grubedli.hu címre tudjátok elküldeni.

Szeretettel várunk Benneteket!